28 Nisan 2014 Pazartesi

Bahar yorgunluğunda yapılması gerekenler


Havadaki iyon değişimi ve vücutta salgılanan hormonların yorgunluğa sebep olabileceğini söyleyen Doktor Geçer, “Kış mevsiminden yaz mevsimine geçişlerde vücutta salınan hormonlarda farklılıklar oluşuyor. Örneğin, kışın daha çok karanlıkta salgılanan uyku hormonu yerini yazın güneşte daha çok salgılanan mutluluk hormonuna bırakıyor. Bu durumda kişide hormonlara bağlı farklılıklar hissedilebiliyor” dedi.



Geçer, bahar yorgunluğunun başlıca belirtilerini, “Kişi kendini daha yorgun hisseder, sabahları daha zor kalkmaya başlar, bir takım olaylara daha aşırı ve daha duygusal tepkiler vermeye başlar. Kişide daha çok uyku bozuklukları ve beslenmesinde farklılıklar olabilir. Eğer altta yatan tansiyon, diyabet ve astım gibi solunum yollarını ilgilendiren kronik hastalıkları varsa daha farklı tepkiler verebiliyor. Özellikle baharda astım olan hastalarda alerji varsa bu durum alevlenmelerle seyredebiliyor” şeklinde konuştu.



BAHAR YORGUNLUĞU YAŞAYANLARA ÖNERİLER

Bahar yorgunluğunda beslenme ve sporun önemine dikkat çeken Geçer, “Hastanın en başta beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Beslenme çok önemli. Günlük en az 9-10 bardak su içilmesi gerekiyor ve suyun ılık olması gerekiyor. Özellikle sıcak havalarda soğuk su tercih ediliyor. Bu sıkıntı oluşturabilir. Ilık su içilmesini öneriyoruz. Mutlaka vitaminlerden bol beslenilmesi gerekiyor.

Özellikle taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi çok önemli. B ve C vitamini ağırlıklı besinler, potasyum ve çinko içeren besinlerin daha çok tüketilmesi gerekiyor ve öğünlerin aralıkları çok önemli. Çok uzun süre aç kalınmaması gerekiyor. Az ve sık beslenilmesi öneriliyor. Ayrıca spor, egzersiz çok önemli. Özellikle bu bahar geçişlerinde yorgunluğu daha az hissetmek için en az yarım saat tempolu yürüyüş yapılmalı. Yapılması mümkünse bisiklet sürmek, koşmak, yüzmek gibi sporlar da yorgunluğu daha hafif atlatmayı sağlayacaktır” dedi.



“BAHAR YORGUNLUĞUNUN BEKLENENDEN UZUN SÜRMESİ HALİNDE DOKTORA BAŞVURULMALI”



Yatma saati ile ilgili uyarıda bulunan Geçer, “Kişinin uyku düzeni çok önemli, kış mevsimindeki vücudun alıştığı uyku düzeniyle, yaz mevsimindeki uyku düzeninde farklılıklar oluşabiliyor. Yazın vücutta mutluluk hormonu salgılanıyor ve kişinin daha farklı hissetmesine neden oluyor. Ortalama 6 ila 8 saat arasında uyku yeterli olacaktır ve yatış saatinin gece 23’ü geçmemesi gerekiyor” diye konuştu.



Bahar yorgunluğunun beklenenden uzun sürmesi halinde doktora başvurulması gerektiğini belirten Geçer, “Bahar yorgunluğunda aşırı hissedilen yorgunluklar, halsizlikler, bulantı ve baş dönmesi gibi şikayetlerin belli bir süre sonra rahatlamasını bekliyoruz. Eğer bu şikayetler, özellikle yorgunluk, daha uzun sürüyorsa ve bu günlük yaşamı, çalışma hayatını, öğrenciyse okul hayatını olumsuz etkiliyorsa mutlaka altta yatan başka bir hastalık var mı diye doktora başvurulması gerekiyor” diye konuştu.



MEHMET TUGAY ALDEMİR



Bahar yorgunluğunda yapılması gerekenler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder