Alev Ofluoğlu Konsferans Salonu’ndaki programın açılışında konuşan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, gençlerin kendilerini yetiştirirken akademisyenlerin anlattıklarının önemli olduğunu, bunun yanı sıra çevremizdeki gelişmelerin de yakından takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hacısalihoğlu, gazeteci ve ekonomist Dr. Cemil Ertem’in konferansından faydalanabileceklerini ve can kulağı ile dinlemeleri tavsiyesinde bulundu ve mikrofonu Ertem’e bıraktı.
Ertem, “Yeni Enerji Ekonomi Politiği ve Türkiye” konulu konuşmasına 1900’lu yılların başındaki gelişmelerden bahsetti. 20. Yüzyılın başında dünyada üç imparatorluğun yıkılarak, yerini ulus devletlere bıraktığına dikkat çeken Ertem, eski ezberleri unutmadan yenilerini geliştirmenin gerektiğini söyledi. Ertem, Osmanlı İmparatorluğunu’nun çöküşü, Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu bölgesinde yaşanan gelişmeleri anlatarak, İpek Yolu’nu izleyen ve Türkiye’nin merkezinden yer aldığı dört enerji alanıyla ilgili ülkemizin önünün kesildiğini söyledi.
21. YÜZYIL YENİ DİNAMİKLERE GEBE
21. yüzyılın yeni dinamikleri ve paradigmaları ortaya çıkaracağını belirten Dr. Cemil Ertem, “20. yüzyıl insanların en acı deneyimleri yaşadığı, sosyal bilimlerin şekillendiği ve teorilerin ortaya atıldığı bir dönemdir. Bugünlerde ise, bunların darmadağın olduğu bir dönemi yaşıyoruz. 20. yüzyıl olumsuzluklarla başladı ve devam etti. Ancak 21. yüzyılın yeni dinamikleri ve paradigmaları ortaya çıkaracağına inanıyorum. Hipotezlerin kanıtlandığı değil yanlış çıktığı bir zamanla karşı karşıyayız. Bildiklerimiz üzerinde metodolojiye ve yönteme çok önem vermeliyiz” şeklinde konuştu.
Dört büyük sorunla büyüdüklerini “Yüreğimizde ve ruhumuzda çok büyük acılar ve yaralar oluşturdu” sözleriyle dile getiren Ertem, şunları söyledi: “Filistin sorunu, Kürt sorunu, soydaşlarımızın vatandaşlarımızın katledildiği zulme uğradığı Kıbrıs sorunu ve şimdi tartıştığımız Ermeni sorunu. Bu sorunlar Türkiye’nin siyasetinde geri kalmasında, ekonomisinin gelişmesinde engeller oluşturdu. Şimdi bu sorunlar çözülüyor.” dedi.
Konferansta Ortadoğu haritası üzerinde bilgiler veren Dr. Cemil Ertem, Avrupa’nın gelecek yıllarda kendisini besleyecek Orta Asya ve Ortadoğu’dan gelebilecek enerji kaynaklarına ulaşabilmesi için Türkiye’nin kilit noktada olduğunun farkına varılması gerektiğini anlattı.
Teknolojinin hızla yayıldığını ve üretim faktörleri arasına girdiğini belirten Ertem, teknolojinin bağımsız bir değişken olarak herkesin eline geçtiğini ifade etti. Gelinen noktada teknolojinin hiçbir şekilde saklanamadığını vurgulayan Ertem, “Amerika’da üretilebilen bir silahın Pakistan’ın dağlarında da üretilebiliyor” dedi.
Türkiye-İran ilişkilerini de değerlendiren Ertem, iki eski uygarlığın tarihten bugüne hem birbiriyle çatıştığını hem de büyük işbirlikleri içinde olduğunu vurguladı. İran’ın nükleer geliştirmesini de bir dış politika argümanı olarak yorumlayan Ertem, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişte olduğu gibi devam edeceğini vurguladı.
Ertem, yaklaşık bir saat süren sunumunun ardından soru cevap bölümüne geçerek öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Konferansın sonunda Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, Dr. Cemil Ertem’e teşekkür plaketi takdim etti.
Cemil Ertem, Yeni Yüzyıl Üniversitesi’ne konuk oldu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder