Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında “Bakanlık GDO’ya izin verdi” şeklinde haberler yer aldığı hatırlatıldı. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından bu açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, “Dünyada birçok ülkede ve Avrupa Birliğinde onaylanmış GDO ve ürünlerinin insan gıdası olarak tüketilmesi serbest olmasına rağmen, ülkemizde GDO içeren gıda üretimine ve ithalatına izin verilmemiştir. Dolayısıyla, Türkiye’de GDO ve ürünlerinin gıda amaçlı olarak kullanılması ve GDO’lu üretim yapılması da tamamen yasaktır” denildi.
Türkiye’de GDO ile ilgili işlemlerin, Biyogüvenlik Kanunu ve bu Kanun kapsamında oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu’nun almış olduğu kararlar çerçevesinde yürütüldüğü vurgulanan açıklamada, “Söz konusu yönetmelik değişikliği, Biyogüvenlik Kurulu’nun önerisiyle, üniversiteler, Bakanlıklar ve ilgili meslek kuruluşlarından alınan görüş ve öneriler doğrultusunda hazırlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.
“BU YENİ DÜZENLEME, GDO’NUN GIDADA KULLANIMINA İZİN VERMEYE YÖNELİK DEĞİLDİR”
Açıklamada yönetmelikte yapılan değişiklikler şu şekilde sıralandı:
“Biyogüvenlik Kurulu, geçtiğimiz yıllarda, ‘sadece yem amaçlı alarak kullanılmak üzere’ 3 soya ve 14 mısır geninin ithalatına izin vermiştir. Ancak, sadece yem amaçlı ithal edilen bazı ürünlerde, mer’i mevzuatımızda bulaşma ve bulaşma miktarının ne olduğu hususu yer almadığından, GDO’lu olmadığı halde, bulaşmadan kaynaklanan mağduriyetler yaşanmıştır. Yapılan bu değişiklik ile, ‘Bulaşma’ kavramına açıklık getirilerek bu tereddüt, eksiklik ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmıştır. Bu yeni düzenleme, hukuki sorunları bertaraf etmek ve tereddütleri gidermek amacıyla hazırlanmış olup, GDO’nun gıdada kullanımına izin vermeye yönelik değildir.”
Bakanlıktan 'GDO' açıklaması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder