Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Rusya piyasasının hızla geliştiğini ve Tataristan’ın, Türk yatırımcıların Rusya piyasası için sıçrama tahtası olduğunu belirterek, “Türk şirketlerinin bir sıçrama tahtası olarak mutlaka Tataristan’ı seçmesini istiyoruz” dedi.
Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonunda, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğinde HiltonSa Oteli’nde düzenlenen “Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu”na katılmak üzere Mersin’e geldiler. Toplantıda, Türkiye ile Tataristan arasında karşılıklı ticari ve sosyal ilişkileri güçlendirmek amacıyla 4’ü ticari işbirliği, biri de kardeş şehir olmak üzere 5 anlaşma imzalandı.
Foruma, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, beraberinde Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov, valiler, iş adamları ile ülkesinin ekonomi kurmaylarından oluşan bir heyetle gelirken, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, DEİK Başkanvekili ve MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ile çok sayıda davetli de toplantıda yer aldı. Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’u otelin kapısında karşılayan Bakan Zeybekçi, daha sonra heyetler, milletvekilleri ve Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun da katılımıyla bir süre özel görüşme gerçekleştirdi.
“TATARİSTAN, TÜRK ŞİRKETLERİNİN RUSYA PİYASASINA SIÇRAMALARI İÇİN SIÇRAMA TAHTASIDIR”
Forumda konuşan Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, Türkiye ile Tataristan arasında giderek gelişen ilişkilere vurgu yaptı. İki ülke iş çevrelerinin karşılıklı toplantı yapmalarının bir gelenek haline geldiğini ve bunun sevindirici olduğunu belirten Minnihanov, Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerinin bu ilişkilere desteğinin çok önemli olduğunu söyledi. Her iki ülke yöneticilerinin de bölgesel işbirliğinin gelişmesine önem verdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Minnihanov, “Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler aktif bir şekilde gelişmekte ki, dostane işbirliği, karşılıklı işbirliğinin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Tataristan’da 272 Türk şirketi var ve Türkiye ile Taratistan arasındaki ticaret hacmimiz 2 milyar dolara ulaşmak üzere. Yeni yatırımcıların çalışmaları da sürüyor, inanıyorum ki Türk şirketlerin sayısı günden güne daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin büyük bir gelişme ivmesi olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2009’da, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın da 2011’de Tataristan’ı ziyaret ettiğini anımsatan Minnihanov, “Son yıllarda ben de Türkiye’yi birkaç kez ziyaret ettim. Antalya ve Bursa’da toplantılar düzenledik. Bu karşılıklı ziyaretler ve toplantılar, ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sunmakta. Uzun yıllardır Türkiye ile değişik alanlarında işbirliği yapıyor, kültürel ve sosyal gelişime de önem veriyor, kardeş şehir anlaşmaları imzalıyoruz. Geleneksel çalışmalardan bir tanesi burada Tataristan günlerinin düzenlenmesi. Bir ay önce Tataristan’da ‘Kazan Türk Dünyası Kültür Başkenti’ etkinlikleri başladı. Biz bu etkinliğin bayrağını Eskişehir’den devraldık” diye konuştu.
İki ülke arasındaki işbirliğinin bu derece yüksek seviyeye ulaşmasından son derece memnun olduklarını vurgulayan konuk Cumhurbaşkanı, bunun yanı sıra büyük bir ekonomik potansiyel olduğunu ifade ederek, “Bunu etkin bir şekilde kullanmalıyız. Bizim 2 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var ama bunu geliştirmek mümkün. Tataristan, Rusya’nın yatırım yönünden en cazip bölgelerinden biridir. Rusya piyasası, iş alemi için büyük bir kapasite içermektedir. Tataristan, her zaman Türk yatırımları için elverişli bir zemin olacaktır ve Rusya piyasasına atlamak için sıçrama tahtası olacaktır. Yabancı sermayenin çalışabilmesi için elverişli koşullar yaratılıyor. Biz emin bir şekilde geleceğe bakıyoruz ve büyük, iddialı hedefleri gündemimize alıyoruz. Çok sayıda Türk heyeti bekliyoruz. Sizlere Tataristan’ın gizlediği fırsatları sunacağız. Rusya piyasası dinamik bir şekilde gelişmektedir. Bizler, Türk şirketlerinin bir sıçrama tahtası olarak mutlaka Kazan’ı, Tataristan’ı seçmesini istiyoruz. Bunun için gerekli koşulları yaratacağız” şeklinde konuştu.
“TATARİSTAN’A ÇOK ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”
Ekonomi Bakanı Zeybekçi de iki ülkenin coğrafya olarak biraz uzak olduğunu, ancak yeni dönemde kalben, ruhen, dil ve tarih olarak yakın olan Tatar kardeşlerle artık fiilen de yakın bir hale geldiklerini kaydetti. Tataristan’a çok özel önem verdiklerinin altını çizen Zeybekçi, Rusya ile Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde de Tataristan’ın çok özel önemi olduğuna vurgu yaptı. Rusya ile 33 milyar dolar olan ticaret hacminin, Tataristan ile birlikte işbirliğiyle 100 milyar dolarlara çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Zeybekçi, Tataristan ile ticaret hacminin ise 2 milyar dolar olduğunu dile getirdi.
Türkiye ekonomisinin 2013’te 820 milyar dolar milli geliri ile dünyanın 16., Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisi haline geldiğine dikkat çeken Zeybekçi, şöyle devam etti:
“Ülkemiz son 11 yılda yüzde 5,1 ortalamayla büyümeyi başarabilen dünyadaki ilk 5 ülkeden biri haline geldi. Tataristan ise hammadde ve sınai üretim dengesini başarıyla kurmuş Rusya’daki nadir bölgelerinden biridir. Türkiye ve Tataristan ekonomilerinin birbirini tamamlayan ekonomiler olduğuna inanıyorum. İşbirliği imkanlarımız son derece geniş. Burada en büyük görev de özel sektör temsilcilerimize düşüyor. Türkiye’nin sahip olmadığı birçok şeyi Tataristan’da, onların sahip olmadığı bir çok şeyi de Türkiye’de bulabilirsiniz. Öyleyse artık bize sahip olunmayan özellikleri bir araya getirilerek, eksiklerin tamamlanması görevi düşüyor.”
İki ülke devlet yönetimi olarak özel sektörün işbirliğini desteklemeye hazır olduklarını belirten Zeybekçi, “Tataristan şirketlerinin Türkiye’de yatırım yapmaya, özellikle de petro-kimya alanında yatırım yapmaya çok büyük fırsatlar vardır. Onları Türkiye’de yatırım yapmaya davet ediyorum. Türk ve Tataristan özel sektörünü beraber iş yapmaya davet ediyorum. 152 milyar dolar ihracat, 50 milyar dolarlık hizmet gelirimiz, 250 milyar dolarlık ithalatımız, 470 milyar dolarlık dış ticaret hacmimizle 500 milyar dolar ihracat hedefimizi Anadolu’nun kapasitesi ile Türkiye’nin potansiyelleri ile yapamayacağımızı çok iyi biliyoruz. Onun için Türk şirketlerimizi dünya şirketleri ile ortak olmaya çağırıyor, ama özellikle kardeş coğrafyamızın şirketleriyle ortaklık yapmalarını çok önemsiyoruz” dedi.
Tataristan ile ticaret hacmimiz 2013’de 660 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren Zeybekçi, bu rakamın potansiyelin çok altında olduğuna işaret etti. İki ülkenin potansiyelinin bunu 10 milyar dolarlara çok rahatlıkla çıkaracak sevide olduğunu ifade eden Zeybekçi, karşılıklı daha çok alan ve ürüne ilişkin ticaret yapılması gerektiğinin altını çizdi. Zeybekçi, şunları söyledi: “Rusya, Türk müteahhitlerinin 49,5 milyar dolar ile bin 487 projeyi gerçekleştirdikleri bir coğrafyadır. Ancak, Türk müteahhitleri Tataristan’da bugüne kadar 1,5 milyar dolarlık iş gerçekleştirmiştir. Ama biliyoruz ki, Tataristan’nın gerek 2018’de yapılacak Dünya Futbol Şampiyonası ile ilgili projeleri gerekse ondan sonraki diğer uluslararası projelerinde Türk müteahhitleri ile Tataristan müteahhitleri birlikte çok daha güzel işler yapılabilir. Bu çalışmalar ticari kazanımın ötesinde kardeş Tatar halkına destek amaçlıdır. Tatar iş dünyasını da ülkemizde yatırım yapmaya, yeni yatırım teşvik sistemimizden istifade etmeye çağırıyoruz.”
Tataristan Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ravil Zaripov da, ülkesindeki sanayi yatırım ve fırsatları ile ilgili bilgiler verdi. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Minnihanov ve Bakan Zeybekçi’nin tanıklığında OAO KİP Master ile Koluman Holding A.Ş. arasında işbirliği, Nijekamsk ve Mersin Belediyeleri Arasında Kardeş Şehir Protokolü, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Arasında İşbirliği Anlaşması, Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Arasında İşbirliği Anlaşması ve Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TOBB Arasında İşbirliği Anlaşmaları imzalandı.
HÜSEYİN KAR – KIYMET GÖKÇE
Tataristan Cumhurbaşkanı ve Bakan Zeybekçi Mersin’de
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder