Eğitim Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hatice Öz, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Hasan Rıza Aydın, Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uzm.Dr. Dursun Mehmet Mehel, Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, diğer illerden gelen hastane yöneticileri, başhekimler, başhekim yardımcıları ve doktorlar katıldı.
‘AĞRI, ÖLÜM İLE KALIM ARASINDAKİ İNCE BİR ÇİZGİ’
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uzm.Dr. Dursun Mehmet Mehel, “Hastanemizde veya diğer hastanelerde onkolojik ağrısı olan hastaların mükerrer defalarca hastanelere geldiğini tespit ettik. Buradaki sorunun ne olduğuna baktığımızda, maalesef ağrı yönetimi birimimizde bir eksikliğimizin olduğunu tespit ettik. Burada algoloji ile ilgili özellikle yetişmiş insan gücümüzün olmadığını gördük. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki arkadaşlarımız ile görüştük ve bunu bir sempozyum ile ‘küçük çapta da olsa bir farkındalık oluşturabiliriz’ diye düşündük. Ağrı, ölüm ile kalım arasındaki ince bir çizgi gibidir” dedi.
Kanser ağrılarının kanser tedavisi gören hastaların yakındığı bir konu olduğunu belirten Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Hasan Rıza Aydın, “Gün boyu devam edecek olan sempozyumda kanser ağrısı hakkında bilimsel yaklaşımlarla bilgilendirmeler yapmayı planlamaktayız. Sempozyum sonrasında ise kanser ağrısının tedavisindeki yenilikler ışığında hastalarımıza faydalı olabileceğimizi inanıyorum. Yine sempozyum sonrasında kanser tedavisi gören hastalarımızın yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
‘DÜNYADA KANSERDEN HER GÜN 8.2 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR’
Dünyada kanserden her gün 8.2 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fatih Özkan, “Uluslararası Kanser Ajansı’nın raporlarına göre bugün kanserden 8.2 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Özellikle gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde bu hız çok daha fazladır. Yaklaşık yüzde 11’lik bir artış hızı söz konusudur. Maalesef 2030 yılında bugün Türkiye Cumhuriyetinin nüfusuna yakın bir topluluğunun 2005 yılında nüfus 25 milyon iken, 2030 yılında da 75 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda 2005 yılı itibariyle 7 milyon kişinin yıllık ölüm hızı oluşmuşken, 2030 yılında bunun 17 milyon olması bekleniyor.
Türkiye istatistiklerine baktığımız zaman her yıl 165 bin kişi kanser teşhisi almakta. Bunların 100 bin erkekte 270, 100 bin kadında da 173 kişi olduğu gösterilmiştir. Maalesef bu da ülkemizde kanserin ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı Başkanı Dr. Christopher Wild, açıkladığı bildirgede ‘kanser bugün için artık dünyanın 1 numaralı sağlık sorunudur’ demektedir. Özellikle hükümet politikalarını yapan kişilerin artık kanser noktasında gündemlerine kanseri ciddi bir şekilde almaları gerektiğini düşünüyorum. Böylece kanserlerde ölümlerin azalacağız, iyileşmelerin artacağı, hayat standartların yükseleceği düşünülmektedir” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından birinci oturumunda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof.Dr. Nurullah Zengin, katılımcılara kanserli hasta yönetiminde palyatif bakım ve ağrı tedavisi hakkında bilgiler verdi.
GÖKHAN İÇKİLLİ
Mehel: ‘Kanser ağrısı ölüm ile kalım arasındaki ince bir çizgi gibidir’
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder